Акцията в столичния кв. „Захарна фабрика“ приключи с 20 съборени постройки

В столичния кв. „Захарна фабрика“ бяха съборени 20 постройки, като част от акцията за премахване на незаконни къщи, съобщи кметът на район „Илинден“ Иван Божилов. Той каза и че от тях са изведени 50 човека, като някои са са били настанени в центровете за временно настаняване „Света София“ в квартала и в този в „Люлин“. По думите му останалите, които не са поискали да се възползват от тази възможност, са се върнали в „родните си места“ или при роднини в други райони на София.
В квартала имаше засилено полицейско присъствие и жандармерия, а събарянето мина без напрежение. Заповедта за премахването на постройките е била издадена в края на 2016 г.
Тази сутрин пред една от националните теливизии Божилов съобщи, че е предвидено да бъдат премахнати общо 143 бараки и 6 къщи. Събарянето ще продължи в момента, в който се намери къде да бъдат настаненивсички обитателите на постройките. Божилов обясни, че теренът е предвиден за озеленяване и след премахването на всички постройки, на мястото ще бъде засадена растителност.
За хората, които имат право – предимно майки с деца, е осигурена възможност да бъдат настанени за до три месеца в дом „Света София“ или в дом в ж.к. „Люлин“. С тях ще се работи да си намерят жилище под наем или ще им се даде общинско. Според адресните регистрации в незаконните постройки живеят над 500 души.

Снимка: Кросс

Comments

comments