китай комунисти

Антихристиянска политика в Китай: Разрушени църкви и убити християни

Антихристиянската политика на комунистическата партия на Китай се ожесточава: на 13 и 14 април властите разрушиха две църкви на християнска общност в провинция Джъдзян.
Една християнка е била убита на 14 април по време на разрушаване на църква: тя и мъжът ѝ, свещеник Ли, протестирали срещу събарянето на църквата в града им Уънджоу и били погребани живи – по заповед на началника булдозера ги засипал с пръст. Ли успял да излезе от капана, но съпругата му загинала. След това властите строго забранили на Ли да разказва за инцидента пред журналисти.

3-етажната сграда на главната църква в Уънджоу, на стойност 3 млн. юана или около 460 хил. долара, беше съборена на 13 април под предлог, че е била построена незаконно и че кръстът бил прекалено висок, предава China Aid – нетърговска християнска правозащитна организация, базирана в САЩ.
Разрушаването на две църкви в Уънджоу е само малка част от неофициалната кампания срещу китайското християнство. От 2014 г. насам в провинция Джъдзян са премахнати кръстовете от 2000 църкви, основно под предлог, че нарушават строителните норми и правила. През март тази година само в Уънджоу бяха свалени 50 кръста.
Комунистическата партия на Китай управлява редица политизирани религиозни организации, които насърчават партийната линия сред духовенството на пет признати вероизповедания.
На неотдавнашна политическа конференция Си Дзинпин потвърди необходимостта младежите да бъдат предпазвани от религиозни вярвания и религиозни лидери и да „тълкуват религиозните доктрини така, че това да способства за прогреса на съвременен Китай“.
Християните в Китай, които не са час от разрешените и контролирани от комунистическата партия вероизповедания, включително и 6 млн. енориаши на римокатолическата църква, са подложени на физическо преследване. Свещениците се държат под стража или в затвори, в които биват изтезавани. През април петима свещеници бяха арестувани от властите, а шестима бяха открити мъртви, като официално беше обявено, че са се самоубили.

Comments

comments