d3c173f39fa11de194cf126f445e53b4

Борисов уволнява шефа на Агенцията за бежанците заради скъпи храни

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков ще бъде сменен. Според правителствени източници премиерът Бойко Борисов е поискал освобождаването му заради нередности при обществените поръчки за хранене на бежанците, предаде „24 часа“.
Според разследване, излъчено по Нова телевизия, държавата от години плаща за изхранването на бежанците по завишени цени, тъй като не се провеждат обществени поръчки.
Най-фрапантен е случая от миналата Коледа, когато при почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, агенцията за бежанците сключва договор и харчи над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните, показа разследването на Нова.
В края на миналата година Казаков обяви, че заложените осем милиона лева в бюджета на Държавната агенция за бежанците са крайно недостатъчни. Пред депутати той уточни, че само за осигуряването на храната са необходими седем милиона лева. Заради засиления миграционен натиск сме заложили бюджет от 20 млн. лв. на базата на 5 хиляди чужденци, настанени в центровете, посочи Казаков при обсъждането на бюджета на агенцията.
Казаков за втори път заема поста председател на Държавната агенция за бежанците. Той бе на него и при първото правителство на ГЕРБ
Първоначално вицепремиерът Меглена Кунева искаше да проведе конкурс за поста, но впоследствие беше върнат Казаков. Заедно с него ще бъде уволнен и главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.

снимка bnr.bg

Comments

comments