Валери Симеонов: Правилата на вота зад граница са защита от чуждо влияние

Приетите текстове в Избирателния закон, които регламентират гласуването на българите в чужбина, са защитен механизъм за опазване на България от чуждо влияние. Това заяви пред Фокус съпредседателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

Той препотвърди позицията на парламентарната група за снемане на подкрепата на правителството, ако не бъде отхвърлено президентското вето върху текстовете от ИК. „Не можем да допуснем безкрайни компромиси с неща, от които пряко зависи съдбата на всички наши сънародници. За нас определящо в случая ще бъде поведението на ГЕРБ и на РБ. Очаквам да постъпят отговорно и да отхвърлят ветото по отношение на прегласуване на текстовете, свързани с гласуването в чужбина“, каза още Симеонов.
Той подчерта, че с новите правила за гласуване в чужбина единственото ограничение е за изселниците в Турция, които до момента са имали право да гласуват в 139 секции, а сега ще могат в 7 – 8 секции. По думите му, това е мярка за ограничаване намесата на турската държава в суверенитета на България. Според Валери Симеонов упреците към текстовете на ИК идват от хора, които обслужват протурска позиция, независимо, че се обаждат от Ню Йорк или Оксфорд.

Comments

comments