ВМРО: Лекарствената борса ще реши проблема с липсващите медикаменти

От 2014 досега е спряна доставката на 300 медикамента – в голяма част лекарства за лечение на нервната система и за онкоболните. Изтеглени са 97 лекарства, по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата, 127 са изтеглени през 2015 г., а до юни 2016 г. изтеглените медикаменти са 73. Това посочи депутатът д-р Султанка Петрова, коментирайки проблема с изчезващите от българския пазар лекарства.
Като проблем народният представител посочи, че личните лекари не са уведомени, че тези лекарствени продукти за изтеглени от пазара. Снабдяване от съседни страни стана практика. Министерството на здравеопазването трябва светкавично да намери решение на проблема, което да е максимално близко до европейските практики, посочи Петрова.
Към 26 юли след проверка на агенцията е установено, че няма друг разрешен лекарствен продукт с активно вещество „Дакарбазин“ – лекарство за онкоболни, съпътстващо химиотерапия. Султанка Петрова е отправила и питане към здравния министър по конкретния казус.ТЯ е убедена, че е необходима цялостна концепция за по-добро лечение. Д-р Петрова е на мнение, че недостигът на лекарства се получава след изтеглянето на фирми, изтичане на патенти, и редица други обективни и субективни ситуации.
566yg

Comments

comments