Връщане на ученическите лагери искат граждани

Подписка за връщане на ученическите лагери събират граждани. От Гражданска инициатива „Да върнем ученическите лагери на децата“ настояват за законови промени и регламент за гражданско участие в управлението на почивните бази, стопанисвани от „Ученически отдих и спорт“ ЕАД.

От 165 имота, с които държавата е разполагала, са останали едва 30, като едва шест от тези 30 лагери, са категоризирини, тоест – изпълняват критериите за получаване на една звезда и имат рецепция, интернет, телевизор и телефон за връзка с рецепцията във всяка стая. Много от местата за отдих на учениците са построени на прекрасни места със запазена природа и чист въздух, където няма интернет и съответно не могат да бъдат категоризирани. Това обясни Маргарита Спасова, член на Инициативния комитет.

Малцина са и учителите, които знаят, че държавата отпуска средства в размер на 16 лв. на ден за учениците, без комисионни и възнаграждения. Вместо детските лагери, известни още като „зелени“ или „сини“ училища, в които учебният процес продължава сред природата, сега масова практика е така нареченият „ученически спа туризъм“. „Желаем да се изготви нов регламент за управлението на лагерите, а в самото изготвяне на регламента да участва гражданското общество. Хората ясно и точно да кажат какво искат и очакват от тези лагери, искат да ги има, обясни Ивайло Шопски, секретар на инициативния комитет. По думите му:

” Държавата се е грижила така, че да даде най-хубавите места за почивка и отдих на децата. Сега, дори в и тези, които работят, децата, случайно попаднали там, не получават достатъчно добри условия. Второ, те нищо ли не правят – не придобиват знания, умения. Не се учат на нищо. Когато отида там, спят, хранят ги горе-долу и това е. Искаме да се назначат възпитатели, да се направи учебен план и когато децата отидат там, да бъдат уплътнени и да имат полза от този престой“.

Част от целите на гражданската инициатива е да бъде заложен в учебния план посещение на лагерите минимум два пъти годишно, както и въвеждането на задължителен ритуал по строяване за химна и издигане на знамето в началото на деня.

Снимка: Силвия Стоядинова

Comments

comments