ВСС отказа дисциплинарно производство срещу Янева

Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева за разработката „Червеи“. Предложението бе на министъра на правосъдието Христо Иванов, който поиска нейното уволнение.
Мотивите за отказа на съвета са свързани със секретността на документите, които трябва да бъдат обсъдени в рамките на дисциплинарното производство. Тъй като документите, върху които Владимира Янева е положила подписа си са със секретен гриф, а членовете на съвета нямат допуск до класифицирана информация, за това ВСС е решил, че няма как да определи има ли извършено нарушение.
Преди за излезе с това становище, Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на нов председател на Софийския градски съд. Това става месец след като Владимира Янева подаде оставка от поста заради скандалната разработка „Червеи“. След като решението на съвета бъде обнародвано в Държавен вестник, започва да тече 14-дневен срок за подаване на документи. Намерението на съдебните кадровици е до лятната ваканция най-големият български съд да има избран титуляр на поста. С друго решение Висшият съдебен съвет назначи Евелина Папазян и Евгени Георгиев за изпълняващи длъжността заместник-председатели на Градския съд. Те поемат функциите на Иво Дачев и Николай Димов, които подадоха оставките си малко след Владимира Янева.

Снимка: www.razkritia.com

Comments

comments