В болница само с лична карта

От 1 април приемането и изписването от болница ще става срещу документ за самоличност, а данните ще бъдат вкарвани в единна Регистрационна система, напомниха от Националната здравноосигурителна каса.
За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. Това може да бъде лична карта; временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта; паспорт; моряшки паспорт;
удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС; Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец; Разрешение за пребиваване. Деца под 14 години се приемат в лечебните заведения с документ на придружител – настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.
Системата ще обрабтва данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията. Едновременно информацията ще се изпраща в Централното управление на Здравната каса, което ще провери дали документът е валиден. Процедура ще отнема няколко секунди, твърдят от НЗОК. Оттам напомнят, че от април медицинските дейности за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.

Снимка: sveta-anna2001.com

Comments

comments