riga

В Латвия издават препоръки за поведение по време на война

Министерството на вътрешните работи на Латвия е подготвило проект на препоръки за действията на населението в случай на война, съобщи изданието Делфи ЛВ.
Аналогични указания са подготвени от пожарно-спасителната служба, но в тях вместо понятията „война“ и „въоръжен конфликт“ се използва „извънредна ситуация“.
Изданието на вътрешното министерство включва редица съвети за поведението при евакуация, необходимите вещи, търсене на подслон, както и за това как да се държат хората в зона на военни действия.
Препоръчва се при първа възможност гражданите да напуснат опасната зона заедно със семействата си, като вземат най-необходимото – пари, документи, банкови карти, мобилен телефон, портативен радиоприемник, нож, малка брадва, запалка, лекарства, храна и други предмети от първа необходимост.
Същевременно към гражданите се отправя молба незабавно да съобщават на правоохранителните органи за подозрителни лица, които не се ориентират добре в местността, особено ако носят оръжие.
Отбелязва се, че при престрелка трябва да се търси укритие в мазета или зад възвишения, да не се влиза в конфликт с въоръжени лица и да се изпълняват исканията им, ако се стигне до взаимоотношения с тях.

снимка michaelstravelog.wordpress.com

Comments

comments