В МОН беше генериран изпитният вариант за матурата по български език и литература

В 5.25 ч. днес в МОН репортерката Милена Кирова от Българската национална телевизия натисна клавиша на компютъра и така генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Името й беше изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
Много Ви благодаря, че бяхте свидетели как публично и напълно случайно бяха избрани темите, каза министър Кунева на журналистите, които присъстваха на генерирането на варианта.

„На добър час на зрелостниците, желая им да имат честен и справедлив избор. Всичко, което направихме в министерството, е да може младите хора, които се явяват днес на изпит, и са положили усилия през годината, да имат честен старт. Ние гарантираме честността на избора“, каза вицепремиерът пред медиите. Тя им благодари, че бяха свидетели на публичния избор на теста. „Искам да кажа на зрелостниците, че учителите и родителите им много се вълнуват заедно с тях. Ние им стискаме палци и им пожелаваме да дадат най-доброто от себе си, каза още министър Кунева.
След сглобяването на теста в МОН, той беше изпратен до директорите на всички училища, в които се провежда матурата. Чрез специален код те ще могат да го разсекретят , разпечатат и раздадат на всеки зрелостник.
Вариантът ще съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. Темата за писане е под номер 13. Името на автора и неговото произведение ще стане ясно чак час след началото на изпита – в 9 часа.
Заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.
Изпитът ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.
След 15.00 ч. днес на сайта на министерството ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите и така всеки зрелостник ще може да сравни работата си и да получи представа за вероятната оценка.

Comments

comments