Германия шокирана от нападенията над жени в Кьолн

Стотици жени са взели участие в протестна демонстрация в германския град Кьолн с искане към властите да сложат край на случващите се по улиците на града нападения от сексуален характер, съобщиха BBC и Фокус.
Някои от протестиращите са държали в ръце плакати с призив канцлерът Ангела Меркел незабавно да вземе мерки. В нощта на Нова година в Кьолн са били извършени десетки нападения срещу жени. По-голямата част от тях са се случили в близост до централната железопътна гара. По предварителни данни в нападенията са участвали около хиляда млади мъже от арабски и африкански произход. Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер е провела кризисни разговори с полицията, след като около 90 жени се оплакали от сексуални нападения и грабежи, информира Би Би Си. Цяла Германия е шокирана. Замесени са 1000 пияни и агресивни млади мъже. Най-сериозни са били нападенията близо до емблематичната катедрала в Кьолн. Най-малко една жена е била изнасилена, а много са били опипвани. Повечето от престъпленията, за които е съобщено в полицията, са били грабежи. Полицайка, която е доброволка, е била сред сексуално насилваните. Германското правителство осъди насилията. Министърът на правосъдието Хейко Мас призова за пълно разследване. Той заяви пред журналисти, че това представлява ново измерение на престъпността, с което Германия трябва да се справи. Властите работели интензивно, за да разкрият кой стои зад това.
Запитан дали нападенията може да са извършени от бежанци, Мас настоя, че полицията все още работи по идентифицирането на извършителите.

Снимка: www.matiastanea.gr

Comments

comments