Гладната стачка в „Български пощи“ се разраства

Увеличава се броят на протестиращите в „Български пощи“ ЕАД. Все повече служители на държавното предприятие обявяват гладна стачка. Вече 10 са служителите,, които се приседиянават към протеста на колежката си Златка Младенова, която от седмица гладува заради спрените ваучери за храна и парите за клас прослужено време. Стачката започна на 30 юли, когато първо Златка Младенова обяви, че ще гладува. Според нея парите и ваучерите на хората са спрени, защото разкриват нарушения на ръководството на пощите. Тогава от ръководството на “Български пощи“ обясниха, че парите са забавени на служителите и работниците, които по-късно са се присъединили към колективния трудов договор и увериха, че дължимото ще бъде изплатено до края на месеца. Сега обаче към стачката са се присъединяват и служители от централата на “Български пощи“, които твърдят, че проблемите в дружеството са системни и не са ограничени единствено в разменно-сортировъчния център.
Според стачкуващите става дума не само за ограничаване на синдикални права и преследване на „непокорни“ синдикалисти, но също и за корупционни практики, покровителствани от ръководството на фирмата в лицето на изпълнителния директор Деян Дънешки и принципала – министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
Оказва се, че един от най-големите работодатели в страната, държавно предприятие, опитва да лиши от основни права своите работещи български граждани. Това заяви заместник-председателят на протестиращия синдикат Милена Атанасова, която е и експерт по колективно трудово договаряне.  Председателят на Национален синдикат „Защита“ Красимир Митов също посочи, че хората си търсят правата и изреди редица проблеми в предприятието.
Стачкуващите обясниха, че искат среща с премиера. Те настояват  за оставката на ръководството на „Български пощи“, и се заканиха да блокират магистрали, ако исканията им не бъдат чути.

Снимка: Dir.bg

Comments

comments