161128182419nzok

Дефицитът в бюджета на Здравната каса е 150 млн. лв.

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година е около 140-150 млн. лв. Това коментира пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз (БЛС ) д-р Венцислав Грозев. Той участва в церемония по връчването на стипендии от името на съсловната организация на млади специализанти и докторанти, предава БТА. Председателят на съсловната организация припомни, че болниците са с неразплатени сметки и посочи, че само на една от водещите болници здравният фонд дължи над 800 хил. лв.
От БЛС настояват дължимите суми на болниците да се изплатят с надсъбраните пари от здравни вноски, а не да се покрива само перото лекарства. През януари лекарският съюз ще заведе съдебно дело срещу Националната здравноосигурителна каса заради неразплатена дейност на болниците за миналата година, уточни д-р Грозев. По думите му болниците не са в състояние да приемат всички желаещи пациенти, защото отново ще се окажат с „надлимитна дейност“ и отново тя няма да им бъде платена.
Миналата седмица частни болници внесоха жалба в съда срещу Касата заради неплатена надлимитна дейност за 2016 г. в размер на 24 млн. лева. Основанието за жалбата е решение на Надзорния съвет на касата, с което над 50 млн. лева от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски се насочват за лекарства и медицински изделия.
Относно бъдещо пилотно въвеждане на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ от началото на следващата година д-р Грозев каза, че организацията е последователна в мнението си и е против. По думите му това няма да доведе до контрол на средствата и икономии.

снимка: Framar.bg

Comments

comments