Днес е Световен ден без тютюн

Днес е Световният ден без тютюн, който се провежда в редица страни по целия свят. Целта е да се постави акцент върху опасностите, които крие тютюнопушенето и да се насърчат ефективни политики, за да бъде намалено въздействието от употребата на тютюн.
Световният ден без тютюн е обявен от Световната здравна организация през 1988 г. Тази година денят преминава под мотото „Стандартизираните опаковки нека бъдем готови за тях“.
СЗО призова за днешния Световен ден без тютюн страните да се подготвят за стандартизирана опаковка на тютюневите изделия. Поставят се и определени цели. Една оттях е да се подчертае ролята на стандартизираната (опростена, обикновена) опаковка на тютюневите изделия, като един подход за контрол на тютюна. Друга цел да се насърчи развитието на политиките на държавите членки за опаковането, етикетирането, рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, като ефективни начини за намаляване на търсенето на тютюн като един от най-сигурните начини за контрол на тютюна.
У нас здравното министерство и 28-те регионални здравни инспекции организираха през целия месец май различни инициативи във връзка със Световния ден без тютюн.
От здравното министерство припомнят още, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Консултацията може да се извърши в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето. Те са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация желаещите могат да получат на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.
Днес всеки пушач, който се откаже от цигарите поне за един ден ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет. Това може да се случи в Столична Районна здравна инспекция от 10 до 16 ч. Желаещите могат да се изследват и за никотинова зависимост.

снимка: dariknews.bg

Comments

comments