Дончев: Диверсификация означава да имаме три независими източника на газ

„Зад сложната дума „диверсификация“ стои това да имаме поне три независими енергийни източника на газ“, каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че „това означава да няма повече кризисни ситуации като през 2009 г. без достатъчно газ в тръбите, което поставя под риск и икономиката и хората“.

България се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите, потвърди вицепремиерът. По думите му продължават преговорите с Гърция за още един терминал за доставка на втечнен газ близо до границата и междувременно се очаква да започне проучването за природен газ в Черно море.
Повече източници на газ дават гаранция и за по-добра цена, посочи Дончев.
„В газовия сектор инвестициите са големи, тежки, скъпи, бавни и освен от икономическата логика се влияят от политическите емоции“, коментира вицепремиерът.
На въпрос за Трансадриатическия газопровод, който ни заобикаля, Дончев обясни, че това не е газова връзка, която е абстрактна или съседна за България, защото ние имаме прякото намерение да се включим в нея чрез газовата връзка с Гърция.
Той призова да не се забравя трансбалканският газопровод, който е с капацитет над 23 млрд. куб. м. и при всички случаи ще продължи да се използва през следващите години – не само за снабдяване на България, но и за транзит, което е важна стратегическа роля на страната.

Comments

comments