Жалба спря обществената поръчка за електронни винетки

Спряна е обществена поръчка за електронни винетки, защото процедурата се обжалва. Това заяви в ефира на БНТ шефът на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров.
По думите му, процедурата се обжалва от неизвестна фирма – Мархинженеринг, която чрез профила й в системата за данни, не се занимава и не ѝ е основна дейност изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик. Въпреки това, има жалба, пусната основно срещу обявяването на процедурата и мотивите за удължаване на срока за подаване на документи и КЗК предстои да се произнесе, за да стане ясно дали жалбата ще влезе в съда, обясни инж. Лазаров.
С пускането на ТОЛ-системата реално се засягат много интереси, но най-вече на тези, които досега пътуваха почти безплатно по българските пътища, особено при преминаването на един граничен пункт от единия до другия край на България. За товарните автомобили това се осъществява за 10 евро – никъде в Европа няма преминаване на такава ниска цена. Дори в Гърция това е цената за преминаване на лек автомобил, да не говорим за европейските страни, където е десетократно по-висока, допълни още шефът на Пътната агенция.
Според Лазаров, електронната винетка ще има предимството да важи от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок. Тя ще бъде закупувана по няколко начина – в интернет, в пункт, както досега, както и по банков път.
„Ние сме отворили всички възможни средства, за да може да бъде закупена тази винетка. След това когато се въведе регистрационния номер на автомобила, той влиза в база данни. Контролът ще бъде извършван по няколко начина – със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик, т.е. съответния автомобил като мине да се провери дали той има закупен винетен стикер“, обясни още инж. Лазаров.

снимка: www.bgsever.info

Comments

comments