Журналистите в Гърция започват тридневна стачка

Само часове след внасяне в парламента на проектозакона за промени в осигурителната система, синдикатите в Гърция обявиха начало на протестите. Първи стачка започват журналистите.
Започва страстната седмица на журналистически стачки, обявиха работещите в гръцките частни и държавни медии. Те предупредиха, че протестът ще е тридневен и няма да е последен. Те са против включването на осигурителния им фонд в единен национален, което ще намали пенсиите с поне 30%.

За протести и стачки се готвят и общите синдикати при гласуването на закона. Лидерите на опозиционните партии вече обявиха готовност за извънредни избори, убедени, че новите мерки няма да намерят подкрепа в парламента и правителството ще подаде оставка.
Проучванията сред гърците показват и висок процент на разочарование от СИРИЗА. Ситуацията в Идомени, пристанище Пирея и по островите в Егейско море са доказателство,че кабинетът няма стратегия за овладяване на кризата с бежанците, сочат допитванията.
В същото време мигранти продължават да достигат до Лесбос, въпреки споразумението с Турция. На старото летище в Атина са настанени 6000 души, макар че липсват подходящи условия. Местната власт иска незабавно изкарване от там заради заплахата от разпространение на зарази. Жп линията Солун-Скопие е блокирана втори месец, а сблъсъците и напрежението между самите мигранти са ежедневие.

Comments

comments