Забраняват бурките в Пазарджишките институции

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е внесъл предложение да се забрани носенето на облекло, което покрива лицето при посещение на държавни и общински институции и обекти. Това може да стане с промяна в общинската наредба за обществения ред. По думите на кмета решението е взето „прагматично“ и изразява становището на администрацията и личната му позиция. „Взел съм решението прагматично, без популистки фрагменти“, посочи още Тодор Попов, цитиран от БТА.

Основен аргумент на промяната е да се гарантира сигурността на гражданите.
При посещение в институции „всеки трябва да може да се идентифицира и да бъде идентифициран“, каза кметът на Пазарджик. По думите му не може да се гарантира сигурността, ако не се вижда кой е под покривалото.
В предложението са предвидени и глоби, като за първо нарушение санкцията е 500 лв, а при повторно – 1000 лв. Заседанието на общинския съвет в Пазарджик, на което трябва да се гласува предложението, ще е на 28 април.
Припомняме, след изказаното мнение на главния прокурор Сотир Цацаров в подкрепа на забраната на бурките, се разрази дискусия в общественото пространство с противоположни мнения. Като основен проблем и регион, където се носят бурки, обаче винаги се посочваше циганската махала в Пазарджик.

Comments

comments