Здравното ведомство ще купува лекарствата чрез електронна система

Министерство на здравеопазването ще закупува лекарствата за болниците чрез единна електронна система. За целта ведомството ще прави по няколко мини обществени поръчки в годината. Целта е да се постигне по-ниска цена за лекарствата в болниците.
Заместник здравният министър д-р Бойко Пенков представи платформата, в която до сега са се включили 150 лечебни заведения.

„Окрупняват се заявките от всички болници, всички кандидатстват, вижда се кои са най-ниски постигнати цени и се сключва рамково споразумение. Тази постигната цена означава, че болницата казва, кой от тримата, които са дали най-ниска цена след повторен конкурс бива избран. Тези минипроцедури могат да се правят няколко пъти в годината. Не се налага да се обвързваш с един доставчик за цяла година, когато след три месеца става ясно, че нещата са променени и се надяваме, че действително ще има спестени средства.“ заяви още Пенков
Веднъж годишно ще се прави рамково договоряне, от което ще се избират трима доставчици с най-ниски цени, предвижда още електронната платформа.

Comments

comments