Изложба за живота на Пенчо Славейков

Националният литературен музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” откриха изложба, посветена на 150 години от рождението на Пенчо Славейков. Еспозицията се организира в навечерието на 150 години от рождението на поета – 27 април 1866 г.
Тя включва оригинални авторски и преведени книги на Пенчо Славейков, негови лични вещи, снимки, ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения от фондовете на Националната библиотека и от къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови” в София.

Разказът във витрините започва от родното място на поета, с изглед от процъфтяващия през Възраждането в икономическо и културно отношение град Трявна.
Интересни фотографии показват семейната среда и моменти от ранните години на Пенчо Славейков. Представени са още по-важните периоди от живота и творческото дело на поета – неговият студентски период в Лайпциг, принадлежността му към литературния кръг „Мисъл”, сътрудничеството му в списание „Мисъл” и дейността му като директор на Народния театър.
От фондовете на Националната библиотека са експонирани ръкописи и документи, които представят дейността му като поддиректор и директор на културната институция.
Много от тях се показват за първи път пред широката публика. Изложбата включва и лични вещи на твореца – неговата дървена мастилница с метални орнаменти и синьо стъкло, перодръжката от писалищната му маса, нож за рязане на хартия, както и пишещата машина, „Адлер”, която се съхранява в музея.
Подредени са и вещи на неговата спътница – поетесата Мара Белчева. С ръкописи, картички и писма е представена духовната връзка между двамата творци, съвместната им работа по превода на „Тъй рече Заратустра“ от Ницше и поемата „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г.
Проследени са последните години от изгнаничество на поета и смъртта му в Италия. Експозицията може да бъде посетена от гражданите и гостите на София до 9 май.

Comments

comments