dna-microscope-640x298

Изследваме ДНК с 3D-принтиран аксесоар за смартфон

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са създали евтин триизмерно принтиран аксесоар, който превръща смартфоните в микроскопи, пише Gizmag. Устройството прави възможно да се наблюдават нишки на ДНК и да се поставят диагнози, включително на рак и Алцхаймер, без тежко и скъпо оборудване. Достъпът до евтина и преносима техника за медицинска диагностика е от първостепенно значение за пациентите в развиващите се страни или в отдалечени региони, а микроскопите са основна част от оборудването.
Вече са разработени няколко аксесоара, които правят от смартфоните микроскопи. С устройството, изобретено от проф. Айдоган Озкан и екипа му, могат да се видят отделните нишки на ДНК.
В малка триизмерно отпечатана кутия Озкан и колегите му са успели да съберат външна леща, тънък филтриращ филм и лазерен диод. Софтуер, който се инсталира на смартфона, заснема изображение на ДНК нишките и изпраща данните към сървър в лабораторията на екипа. Сървърът измерва дължината на нишките и връща резултатите след по-малко от 10 секунди.

Снимка: www.ubergizmo.com

Comments

comments