new110116-18-kristalina-georgieva-x264-229354-700x390

Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците, предупреди Георгиева

Ако искаме да запазим правото да се движим свободно в Европа, трябва да защитаваме външната си граница. Това заяви в интервю за БНТ зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя смята, че не е нормално в Европа да се изсипят стотици хиляди мигранти и ние да се стараем да ги регистрираме всички. 
Георгиева предупреди, че има огромна опасност европейците да се обърнат срещу бежанците. Трябва да си пазим външната граница, категорична е Кристалина Георгиева.
Според нея, когато има такъв натиск върху Европейския съюз, трябва да се знае кой идва в Европа – кои са тези, които имат легитимно право да искат статут на бежанци, кои са тези, които искат да намерят работа, както и кои са тези, които идват с лоша умисъл. Трябва да опазим нашите граждани от терористични заплахи, подчерта Кристалина Георгиева. 
За 2016 г. тя открои два много ясни, категорични приоритета. Първият е да помагаме на нашите страни да се справят с бежанската криза и да помагаме на бежанците там, където те все още са – Ливан, Йордания, Турция, така че да се намали вълната към Европа. Вторият приоритет е да продължим да инвестираме в европейската икономика, отбеляза още еврокомисарят. Тя е категорична, че трябва да се мобилизират всички ресурси, с които Европа разполага, както и на национално ниво, за да можем да приемем бежанците, без това сериозно да подкопа стабилността в нашите страни.
Георгиева коментира, че миналата година европейската икономика се е върнала към растеж и надеждите са това да продължи и през 2016-а.
По думите на Георгиева, през 2015 г. има първи положително резултати с плана „Юнкер”. По него в рамките на 6 месеца са инвестирани около 50 млрд. евро допълнителни инвестиции, които означават повече растеж и работни места. 
Запитана относно разпространяваната в медиите информация за евентуалното й кандидатиране от страна на България за шеф на ООН, Кристалина Георгиева заяви, че за нея е чест, че името й се споменава, но тя има работа и си я върши.

снимка news.bnt.bg

Comments

comments