1427809380

Искров: Акционерите в КТБ заблуждаваха БНБ

Акционерите в Корпоративна търговска банка са заблуждавали БНБ, за да печелят време. Това заяви гуверньорът Иван Искров на заседание на временната комисия в парламента.
Искров беше категоричен, че централната банка е искала да отвори КТБ месец след поставянето й под специален надзор и е имала възможност да осигури 100% ликвидност за изплащането на депозитите.
Идеята да се отделят добрите активи в „добрата банка“ е била подкрепена и от Европейската банка за възстановяване и развитие и тя е искала да участва като акционер с 20%.
В Корпоративна търговска банка формално не е имало лоши кредити, защото дружествата, на които са отпуснати, са ги плащали с рефинансиране, обясни Станислав Лютов, който беше квестор в КТБ преди влизането на временните синдици.
„През кратки моменти, когато дойде моментът на плащанията, се e отпускал нов кредит, предоговарял се е, плащало се е, каквото се дължи и същото нещо се е повтаряло месец след месец. Имаме случаи на предоговаряне над 20 пъти на един кредит. „, поясни Лютов.

Снимка: presa.bg

Comments

comments