0000261856-article2

Ислямист разстреля полицай в Босна

Ислямски екстремист уби полицай в Босна и рани двама преди да бъде застрелян от ораните на реда. Полицията е индетифицирала нападателя като Нердин Ибрич, предаде Radio Sarajevo. Според радиото нападателят е влезнал в полицейското управление и започнал да стреля по полицаите. През цялото време е викал „Аллах е велик“. По-късно полицията в неговия автомобил е открила и друго оръжие. Предполага се, че Ибрич е свързан с уахабистката общност в Босна и Херцеговина. Органите на реда са блокирали и къщата на Ибрич.
Зворник се намира на границата със Сърбия. По време на войната от 1992 до 1995 г. почти всички мюсюлмански жители на града са били прогонени или убити от сръбските сили. След последната атака сигурността в региона е засилена.
По късно Премиерът на Сърбия Александър Вучич осъди нападението на полицейското управление в Зворник и заяви, че страната му ще помогне на Република Сръбска съгласно Дейтънското споразумение, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic. Пред медии Вучич е заявил, че след инцидента се е чул два пъти с президента на Република Сръбска Милорад Додик. По думите му нападението на полицейското управление в Зворник е ужасна новина както за Република Сръбска, така и за Сърбия.

снимка www.dnes.bg

Comments

comments