kalfin intervu opening

Калфин: България има успешни политики за ромската интеграция

България има успешни политики в ранното включване в училище и в предучилищни форми на възпитание на ромите, както и в здравната медиацията. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при откриването на XI-то изнесено заседание на Експертния комитет по въпросите на ромите към Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Калфин припомни успехите на страната по отношение на ромската интеграция. По думите на вицепремиера целодневното обучение до пети клас също дава резултат в посока по-малък процент отпаднали от училище.
Калфин отчете, че в областта на политиката, свързана с жилищно настаняване, се полагат много усилия, но резултатите са смесени, тъй като има места с много добри резултати и други, в които усилията да се подобрят жилищните условия не дават искания резултат. Той съобщи, че съвместно със сдружението на общините се разработва наръчник, за да се знае как да се подходи към всяко ромско гето.
Министърът отбеляза и политиката, свързана с образованието и професионалната квалификация като посочи, че има много програми за професионално обучение, но зависи и от общността какъв ще бъде интересът към тях.
Вицепремиерът допълни, че темата за ромите е важна в настоящия момент на случващото се в Европа , заради бежанската вълна и финансовите кризи. По думите му сега има нарастване на езика на национализъм и изказвания на политици в Европа, които съдържат език на омразата.
Според Калфин ангажимент на цялото общество е да помогнем на тези, които са в групата на уязвимите и припомни, че в България се работи по основен стратегически документ- националната стратегия за интегриране на ромите от 2012 до 2020 г.

Comments

comments