777

Каракачанов: Ботев направи много за осъзнаването ни

Христо Ботев направи всичко, за да вдигне съзнанието на българина и да го направи готов да воюва за онази България, която той за съвсем малко не доживя, не доживя, защото излезе и загина в името на тази свобода“, Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествена церемония пред паметника на Ботев в Борисовата градина в София.Там Ботевата поезия оживя с гласа на актрисата Силвия Лулчева, а революционните песни като „Вятър ечи, Балкан стене“ и химна „Радецки“ бяха изпълнени от мъжкия вокален ансамбъл „България“ и Гвардейският представителен духов оркестър.
„За съжаление последните десетилетия отново дадоха повод за експерименти върху съзнанието на младото българско поколение и то не знае много за Ботев“, каза още Каракачанов.
По думите му се вгледаме в творчеството на Ботев,, ще видим каузите, идеите и начинанията за борба на българския народ.“Ние, българите,  обаче сме склонни да търсим винаги нови кумири., кача още министърът.
Христо Ботев е роден по стар стил на Рождество Христово, а по нов стил на Богоявление. Българският народ бе благословен да има учител като Ботев, подчерта зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
„Само разумният и братски съюз между народите ще унищожат теглилата“, цитира той статия на Ботев, публикувана във вестник „Знаме“ и допълни: „Най-вече уважението към българите по света ще дойде от виковете „Ура“ и от пукота на българските пушки.
На церемонията бяха поднесени венци пред паметника в чест на великия българин.

Снимка: България 24

 

Comments

comments