Каракачанов: Замяната на Бокова е грешка, която ще има и вътрешнополитически последици

Това е една голяма външнополитическа глупост. Не се прави по този начин, никоя държава в историята на ООН не го е правила, коментира Красимир Каракачанов в отговор на въпрос за това, че правителството е заменило Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН.
Каракачанов, който е кандидат за президент на коалицията „Обединени патриоти-НФСБ, „Атака“ и ВМРО“ направи коментара си след представянето днес на кандидатите за президент и за вицепрезидент.
Това ще доведе до катастрофа в надпреварата и възможността България да има свой кандидат, смята Каракачанов. Той коментира, че натискът е бил външнополитически. По думите му една група, която се е въртяла и се е организирала от соросоидните структури, е била в основата на кампанията. Факт е, че настояването или меракът да бъде сменен българският кандидат беше от външни сили, каза Каракачанов като посочи германския канцлер Меркел, чийто аргумент бил да бъде предложен кандидат от ЕНП. „Първо, г-жа Меркел, за разлика от много наши политици, е доста грамотна и тя много добре знае, че в ООН не членуват партии, а членуват суверенни държави“, коментира Каракачанов. Според него при ясното съзнание, че ако не е жена от Източна Европа, ще бъде друг, Меркел не работи за български кандидат, а за за един от кандидатите в момента – Гутериш. „Играта беше България сама да прецака своя кандидат, за да може да се отвори пътя за нейния“, коментира Каракачанов, като добави, че е била използвана спекулацията, че Русия е била сондирана по въпроса.
Ако това, което казвате, е факт, жалко – това е провал на нашата външна политика, добави Каракачанов. В отговор на въпрос той заяви, че с мнението си не влиза в конфликт с премиера, и отново повтори, че станалото е грешка, която ще има и вътрешнополитически последици. Каракачанов каза, че е изразявал мнението си поне в три разговора с министър-председателя.

%d0%bd

Comments

comments