Лекарите ни масово карат 24-часови смени

4117 нарушения в лечебни заведения са констатирали от Инспекцията по труда в извънредна кампания до края на ноември. Тя е стартирала през май, съобщават от инспекцията, цитирани от news.bg.
По време на проверките е доказано, че в сектора най-сериозни са проблемите с работното време и почивките. Почти половината от установените нарушения в областта на трудовите правоотношения са свързани с тях.
Гражданските договори, с които се прикривали трудови правоотношения, били най-разпространената практика. Чрез тях се заплащал положеният в нарушение извънреден труд. Гражданските договори се използват и за въвеждането на 24-часови смени, които са забранени.
Трудовите инспектори са установили лица с по два трудови договора на пълен работен ден. Те обикновено били с големи болнични заведения. Въпреки това имали и сключени граждански договори.
Kонстатирана е още една порочна практика в лечебните заведения. Според нея при разпределението на работното време да се планира извънредният труд за оказване на медицинска помощ, с аргумента, че той е разрешен от Кодекса на труда. По кодекс обаче той се допускал само по изключение при непредвидени обстоятелства.
Според Инспекцията по труда най-важната причина за нарушенията с работното време и почивките в здравни заведения са недостатъчните кадри.

Снимка: economymagazine.bg

Comments

comments