Gabriel

Мария Габриел: Турция има право да фиксира броя мигранти от трети страни

За нас най-важното е, когато има споразумение за реадмисия, то да бъде спазвано. Не бива обаче да правим прибързани изводи. В споразумението на Турция с ЕС е упоменато, че през първите 3 години от приложението му, турската страна има право да фиксира броя мигранти от трети страни, които приема обратно на своя територия. Това каза пред БНР евродепутатът Мария Габриел по повод отказа на Турция да приеме обратно от България 200 нелегални мигранти.
„Преди да правим прибързани изводи, е много важно да имаме информация какви са хората, за които се е получил отказ. Има съвсем конкретни текстове в споразуменията, които позволяват на турската страна такъв тип действия. Важното е да остане диалогът. Точно заради това всяка дума в момента е важна“, обясни Мария Габриел.
ЕС има инструменти за реакция, включително и ясни текстове в споразумението, ако, хипотетично, Турция откаже реадмисия без обяснение или в нарушение на договореностите, подчерта Габриел. Тя коментира и обвързването на споразомението с визовата либерализация за турските граждани:
„За Турция, темата за либерализация на визите е много важна и много чувствителна. Същевременно трябва на всички да ни е ясно, включително на фона на последния доклад на ЕК, че срокът 1 юли е нереален. Либерализация на визите става само след изпълнение на всички критерии, заложени в съвместния план“.
Страната ни не чака нещо отвън да се случи, за да вземе мерки за опазването на границата си, категорична е Габриел, според която не бива да говорим за „план Б“. България е мобилизирана и за засилване на контрола на външните граници и за съвместни операции с Фронтекс.

 

снимка:hashtag-bg.com

Comments

comments