mvf

МВФ отпусна 17,5 млрд долара за Украйна

Новата антикризисна програма за Украйна, одобрена вчера от Съвета на директорите на Международния валутен фонд, е съпроводена с „изключителен риск“, произтичащ най-вече от конфликта в източната част на страната. Това заяви първият заместник-директор на Фонда Дейвид Липтън в съобщение за печата.
Съветът на директорите на МВФ одобри 4-годишна програма за кредитна помощ за Украйна на стойност 17,5 милиарда долара. Пет милиарда долара от тази сума властите в Киев могат да получат незабавно, а още толкова – до края на годината.
Освен това, решението на ръководството на МВФ трябва да им позволи в следващите седмици да привлекат от 3 до 4 милиарда долара от други източници. В прессъобщението на Фонда се прави нерадостна оценка на сегашното състояние и близките перспективи пред украинската икономика. Посочва се, че инфлацията ще достигне 27% през годината, а спадът на БВП ще е 5,5 на сто. Очаква се понижаването на обменния курс на валутата и тегленето на кредити да доведат държавния дълг до 94% от БВП, а външния дълг – до 158%.

Снимка: aktiv.com.ua

Comments

comments