НАТО застава зад Турция, ще помогне за сигурността по границите

Външните министри за страните-членки на НАТО приеха на заседанието си в Брюксел, че ще помогнат на Турция да защити границите си. Ситуацията по границата със Сирия е нестабилна и затова ще бъде изпратена съответната военна техника, с която да се подсили сигурността, предадоха световните информационни агенции.
Генералният секретар Йенс Столтенберг обяви, че очаква решението за това „до седмици“. Той засегна и конфликта между Турция и Русия около сваления бомбардировач Су-24, като призова и двете страни да намерят решение.
По време на 2-дневната си среща НАТО обсъжда няколко основни теми, сред които ситуацията в Близкия Изток, военната криза в Сирия и тероризма. На пресконференция преди срещата, Столтенберг призна, че Пактът е изправен пред големи предизвикателства, сред които и заплахата „Ислямска държава“.
По думите на генералния секретар след първия ден от срещата, срещу хибридната война, която се води в момента и заплашва НАТО, ще бъде отговорено с обединени сили, тъй като според правилата, ако една от страните-членки е застрашена, то това е заплаха и срещу целия съюз.
Външните министри от алианса решиха НАТО да запази войските си в Афганистан и през следващата година.
12 000 военни от алианса ще продължат да подпомагат местните сили за сигурност в Афганистан, уточни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. 

Снимка: www.lefigaro.fr

Comments

comments