151008081544_nato_624x351_ap_nocredit

НАТО обяви готовност за разгръщане „на юг“ на силите за бързо реагиране

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви днес, че силите на НАТО за бързо реагиране имат готовността за разгръщане „на юг“. Той уточни, че алиансът няма намерение да пристъпи към използване на тези сили, както и че под „юг“ се разбира районът на Турция, Сирия и Ирак.
Столтенберг съобщи, че днес министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност. „Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души“, добави той. Генералният секретар поясни, че тези сили ще могат да се разгръщат навсякъде и то в много кратки срокове, за да задържат или да отговорят на агресия.
Министрите от НАТО днес са утвърдили обособяването на два нови изнесени командни центъра – в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на алианса.
Посланието ни към гражданите на държавите от НАТО е, че алиансът ще ги защити и е в готовност да го направи, заяви Столтенберг. По неговите думи най-големият успех за пакта е гражданите на държавите от организацията да се чувстват сигурни. 
Той добави, че укрепването на силите за бързо реагиране се налага заради поведението на Русия в Украйна, Грузия и в Сирия. „Русия изпитва най-новите си оръжия в Сирия, това е предизвикателство към НАТО, наред с усиленото руско военно присъствие в Източното Средиземноморие и с нарушаването на турското въздушно пространство“, поясни Столтенберг. 
По повод действията на Русия в Сирия Столтенберг отново призова Москва да сътрудничи с международната коалиция в усилията срещу „Ислямска държава“. Загрижени сме от опасността от недоразумения между военновъздушните сили в небето над Сирия, затова искаме прозрачност и предсказуемост на руските действия, заяви генералният секретар. 

снимка www.bbc.com

Comments

comments