1448391578-5635

НАТО подкрепя Турция, призовава за дипломатическо решение с Русия

Внимателен и пестелив на думи, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди съюзническата солидарност с Турция и я призова да търси дипломатическо разрешение на кризата в отношенията й с Русия, след като турски изтребител свали руски на границата със Сирия.
Информацията, която Анкара е представила за инцидента на поискано от нея извънредно заседание на посланиците на държавите-членки на алианса, съвпада с тази на няколко от съюзниците, посочи Столтенберг.
Турция твърди, че неин изтребител Ф-16 е свалил руския Су-24, след като неколкократо е предупредил двамата му пилоти, че нарушават турското въздушно пространство. Москва настоява, че руският самолет е свален над сирийска територия. Президентът Владимир Путин нарече случилото се „нож в гърба“ и обеща „сериозни последствия“ за руско-турските отношения.
„Преди съм изразявал загрижеността си за последствията от военните действия на Руската федерация близо до границите на НАТО“, каза Столтенберг. „Това подчертава важността да имаме и да спазваме договорености да избягваме такива инциденти в бъдеще“. „Ние сме солидарни с Турция и подкрепяме териториалната цялост на нашия съюзник в НАТО“, подчерта той. „Очаквам по-нататъшни контакти между Анкара и Москва и призовавам към спокойствие и де-ескалация“, добави Столтенберг. Той посочи, че вчера е имало контакти между Турция и Русия, но не и между НАТО и Русия. Той добави, че общият противник на Русия и членките на НАТО в Сирия би трябвало да бъде т.нар. „Ислямска държава“, но руските въздушни удари са били насочени в територии, където тя не присъства.
Столтенберг е говорил по телефона и с турския министър-предсадател Ахмет Давутоглу. Междувременно руското външно министерство излезе с препоръка към руснаците да не пътуват за Турция. Ръководителя на комисията по външна политика в Съвета на федерацията Константин Лихачов дори поиска Русия да замрази отношенията си с Турция.

снимка www.unian.info

Comments

comments