e5eb600f02a4e13bfb07609e3408cbfe

НЗОК пусна услугата за избор на личен лекар по електронен път

От началото на юни 2016 г. Националната здравноосигурителна каса стартира услугата за избор на общопрактикуващ лекар по електронен път. Това съобщиха от пресцентъра на Здравната каса.
Онлайн изборът (първоначален, временен или постоянен) на личен лекар може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник. За целта здравноосигуреното лице трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си чрез регистрационната форма. За подаването й по електронен път трябва да бъде подписана с електронен подпис чрез Персонализираната информационна система на Здравната каса.
Според Закона за здравно осигуряване, избраният общопрактикуващ лекар не може да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал.
Новата електронна услуга за избор на личен лекар онлайн е стъпка напред в реализирането на електронното управление.
Както всяка година, така и сега от 1 до 30 юни всеки здравноосигурен може да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК, и по традиционния начин – чрез формуляр за смяна, който може да се разпечата от интернет страницата на институцията.

снимка: cross.bg

Comments

comments