НЗОК ще възстанови медикамент срещу рак на кожата по нова цена

Националната здравноосигурителна каса ще възстанови медикамент срещу рак на кожата по нова цена, съобщиха от Министерството на здравеопазването по повод сигнали на пациенти за липсата на лекарството.
Пациентски организации сигнализираха преди дни за липса на лекарство срещу рак на кожата, което се заплаща от Здравната каса. Медикаментът, който има добър ефект, беше изтеглен от аптеките и не се доставяше в болниците.
След проверка на здравно министерство става ясно, че лекарството е липсвало защото е било заместено с друг подобен медикамент от Позитивния лекарствен списък с по-ниска цена. Новият медикамент обаче ще бъде заплащан от НЗОК на лечебните заведения от 1-и януари 2016-а година, става ясно след проверката на здравно министерство. Затова е взето решение Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да раздели двата продукта в две отделни групи, които се реферират самостоятелно. Това ще доведе до корекция в цената на първия лекарствен продукт, за който алармираха пациенти и ще даде възможност на лечебните заведения да го осигуряват за болните.

Снимка: novanews.bg

Comments

comments