Нови 110 автобуса тръгват в София през септември

Нови 110 автобуса ще тръгнат в София през септември. Те са оборудвани с климатик, подвижна рампа за инвалидни и детски колички и с wi-fi. Освен това, превозните средства са екологични и отговарят на най-високия стандарт Евро-6. Това съобщи изпълнителният директор на автотранспорта в столицата Слав Монов.

Той подчерта, че и в момента има над 100 автобуса с безжичен интернет, от който гражданите могат са се възползват.
Новите превозни средства са на стойност 33 млн. лева, като финансирането им е чрез заем от Европейската банка. По думите на Монов това е една от най-ниските постигнати цени за България и Европа.
110-те автобуса, които ще тръгнат през септември, ще се движат по линиите 60, 64, 77, 309, като така ще се обхванат маршрути както в централната градска част, така и в крайградската част.
Шефът на столичния автотранспорт припомни, че през април Столичният общински съвет обяви нова програма за обновление на автобусния парк с нови 190 автобуса. Така се очаква след три години в София да се движат само нови автобуси.
В момента, най-старият автобус в парка е от 1978 г. След като тръгнат новите 110 автобуса, най-старите машини в автотранспорта ще бъдат от 1998 г., като в последствие и те ще бъдат подменени с нови. Така почти всички автобуси в София ще бъдат на възраст между 1 и 3 години, а само около 30 автобуса ще са модел 2007 година.

Comments

comments