Ново земетресение в Еквадор – 5,8 по Рихтер

Край бреговете на Еквадор е регистрирано ново земетресение, с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, предадоха световните информационни агенции.
Според данни на сеизмичната служба на САЩ, епицентърът се намира в океана, на 26 км западно от град Муисне. Земетръсното огнище е на 10 км дълбочина.
Трусът е усетен около 4:30 ч. българско време. Няма данни за пострадали хора и разрушения при новия трус. Няма опасност от цунами.

Припомняме, че на 16 април в същия район беше регистрирано разрушително земетресение с магнитуд 7,8 при което загинаха над 600 души.
Междувременно, ООН има нужда от близо 73 милиона долара, за да окаже помощ на пострадали от разрушителното земетресение в Еквадор, заяви заместник-генералният секретар на ООН Стивън О’Брайън, цитиран от ТАСС.
Той добави, че организацията ще отдели 7 милиона долара от фонда си за бързо реагиране, които ще позволят бързо оказване на жизнено необходима помощ и координация с хуманитарните партньори.
Вчера Световната банка обяви, че ще отпусне заем от 150 милиона долара на Еквадор, за да ускори помощта за жертвите на земетресението, предаде Ройтерс. Освен това Световната банка ще позволи на Еквадор да реструктурира други дългове, за да може да отдели повече средства за пострадалите.

Comments

comments