NS_1449773959

НС намали заплатите на полицаите при пенсиониране от 20 на 12

Народното събрание намали обезщетението на държавните служители по Закона за МВР при напускането им от системата от 20 на 12 заплати. Това стана с промените в Закона за МВР, внесени на първо четене от Министерски съвет. В подкрепа на промените гласуваха 116 депутати, 30 гласуваха „против” и 30 гласуваха „въздържал се”. Намаляването на обезщетенията на служителите в МВР на 12 заплати влиза в сила само за служителите, които постъпват на работа в министерството след влизането в сила на закона, но няма да важи за вече работещите в системата.
Промените включват намаляване на годишния платен отпуск на служителите на МВР от 30 на 25 дни. С част от промените се предвижда административните служителите в министерството да преминат на трудово-правни взаимоотношения към Закона за държавната администрация и с това да им бъдат отнети привилегиите, които имат по Закона за МВР.
С промените се предвижда и увеличаване на правомощията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” в посока борба с нелегално преминаващите емигранти и хората, които ги прекарват през границата. Въвеждат се и безвъзмездни трудови договори за бивши служители на министерството, които да подпомагат работата на МВР.
Припомняме, че промените не бяха приети в ресорната парламентарна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, но въпреки това бяха внесени за обсъждане и гласуване в пленарна зала.
Междувременно Бъчварова коментира, че няма напредък по разследването на убийството на 16-годишното момче в Борисовата градина на 2 юни миналата година. Вътрешният министър увери, че служителите на СДВР не са спирали да работи по случая и допълни, че ако зависи от МВР, убиецът ще бъде заловен в най-скоро време.

снимка: factor.bg

Comments

comments