Няма пари за ремонт на единствения ни научно-изследователски кораб

Министерство на образованието и науката няма финансови средства, с които да поеме спешната необходимост от ремонта на единствения български научно-изследователски кораб “Академик”. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева до депутат от Реформаторския блок.

До края на април трябваше да се намерят 1 млн. лв. за ремонт на единствения кораб, с който се извършва мониторинг на водите на Черно море. Излизането на кораба от експлоатация ще доведе и до нарушение на изпълнението на ангажиментите на България като страна-член на Европейския съюз, алармираха преди две седмици от екипажа на “Академик”.
За ремонт на кораба не са осигурени средства от бюджета на БАН за 2016 г., пише в отговора си министър Меглена Кунева. Утвърдената субсидия на БАН е достатъчна единствено за заплатите, осигуровки, стипендии, плащане на членски внос в международни организации, доставка на интернет, охрана, както и за такса смет и данък сгради, става ясно още от отговора на Кунева.
На 30 април изтекоха регистрационните документи на научно-изследователсия кораб “Академик“. Вместо конкретни решения по създалата се ситуация от отговора на ресорния министър става ясно, че МОН планира провеждането на работни срещи и консултации в различни формати.

Comments

comments