1200x630_308546_greece-puts-forward-new-proposals-t

Окончателна сделка за спасяването на Гърция се очаква до 48 ч.

Евро-лидерите поставиха срок на Гърция до сряда вечер да се договори с кредиторите, за да бъде одобрено спасително споразумение за страната. След близо 4 часа разговори в Брюксел, надеждите за решаване на гръцката дългова криза остават, обявиха председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.
Окончателна сделка за спасяването на Гърция няма. Но се очаква в следващите 48 часа, стана ясно от думите на Доналд Туск. Според първоначалната оценката на ЕК, ЕЦБ и МВФ новите гръцки предложения са стъпка в правилната посока и ще бъдат анализирани през следващите часове. „Премиерът Ципрас ще работи заедно с институциите, за да може еврогрупата да има резултат до сряда вечер и предложението да ни бъде представено за гласуване в четвъртък сутринта“, обяви Туск.
От изтекло копие на писмото на гръцкия премиер Алексис Ципрас до кредиторите, става ясно, че Атина е съгласна на болезнена пенсионна реформа и поетапно премахване на ранното пенсиониране, вдигане на ДДС и данъците за бизнеса, включително в туристическия бранш. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не скри оптимизма си: „Убеден съм, че в рамките на тази седмица ще стигнем до окончателно споразумение, поради простата причина, че трябва да го намерим. Както се казва на футболен език: нямаме право да играем продължения“.
Не толкова сигурна обаче прозвуча германският канцлер Ангела Меркел, която изтъкна, че споразумението трябва да бъде прието от гръцкия парламент, и от националните парламенти на еврозоната. „Надяваме се еврогрупата да вземе нужните решения преди нашата редовна среща, но не мога да ви дам гаранции, защото остава още много работа“, обясни Меркел.
Юнкер отрече да е било обсъждано искането на СИРИЗА за отписване на дългосрочния дълг на Гърция. Алексис Ципрас настоява то да върви в пакет с ангажимента за реформи. След снощната среща гръцкият министър председател отказа да отговаря на въпроси, но подчерта, че отстоява социалната справедливост. „Защитаваме семействата на хората и бремето ще падне върху онези от нас, които могат да го понесат, за да излезем от кризата“, поясни Ципрас.
Не е ясно как ще се приеме компромисът от крайнолевите съпартийци на гръцкия премиер, които отказват каквито и да било нови социални ограничения.
До утре вечер експертите трябва да проверят дали гръцките идеи ще постигнат необходимите икономии, за да може страната да изплаща вноските по заемите си. Ако техническите преговори успеят, планът е в четвъртък Гърция да получи зелена светлина за плащане на 7,2 милиарда евро, с които до 30 юни да покрие дълга си към МВФ.

снимка www.euronews.com

Comments

comments