Папа Франциск, Меркел и Кери-Зариф сред основните кандидати за Нобел за мир

Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен в петък сутринта, с което ще се сложи край на спекулациите по темата. Базираният в Осло комитет не допуска изтичане на информация по отношение на потенциалния победител. Комитетът е способен на изненади, като например получената от Барак Обама награда при едва няколко месеца на поста президент на САЩ през 2009 година и присъдената на ЕС награда през 2012-та, пише „Гардиън“.
Основните фаворити за наградата са: папа Франциск, германският канцлер Ангела Меркел, държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският му колега Мохамад Зариф, еритрейският духовник Муси Зерай, гинекологът Денис Муквеге и младият активист Виктор Охен.
Папата излезе е сред основните кандидати за наградата, след като стана ясно, че Ватиканът е играл важна роля във възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба през декември 2014 година. 
Наскоро германски медии съобщиха, че Меркел е фаворит, след като тя отвори границите за бежанци. Канцлерът е основна фигура и в опитите за мир в Украйна.
Кери и Зариф пък са свързвани с постигнатото между Иран и световните сили ядрено споразумение след интензивни преговори.
Муси Зерай, духовник от Еритрея, се превърна в защитник на бежанците във враждебна Европа.
Гинекологът от Демократична република Конго Денис Муквеге от години е на фокус от Нобеловия комитет заради работата си в подкрепа на жените. Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2014 г. беше присъдена единодушно именно на конгоанския гинеколог. 
33-годишният активист Виктор Охен също е сред спряганите имена. Той е създател на African Youth Initiative Network за работа с деца, които са станали жертва на конфликтите в Уганда.

Снимка: www.topscoop.org

Comments

comments