Подготвят нови правила срещу кражби на фирми и спасяването им от фалит

Въвеждат се нови правила срещу кражбите на фирми и спасяването им от фалит. При прехвърлянето на търговско предприятие договорът вече ще се съхранява от нотариус. Производството по несъстоятелност ще бъде съпроводено от стабилизационен механизъм, който да позволи възстановяване на предприятието. Тези мерки са разписани в пакет от изменения на Търговския закон и Наказателния кодекс срещу кражбите на фирми. Предложенията са на министерствата на икономиката и на правосъдието.

В момента при прехвърлянето на собствеността на предприятието е достатъчно страните да подпишат договора пред нотариус. След заверката оригиналът им се връща и те си тръгват с документа. Промените предвиждат, освен заверката на подписа, нотариусът да съхранява договора 10 години, обясни пред БНР заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева.
Това гарантира, че ако някой реши да фалшифицира евентуално подписите под този договор, за да се яви с него в Агенцията по вписване, ще бъде отказвано. Всеки договор с нотариална заверка на подписите и съдържание, ще може да бъде проверен, дали действително е направен при нотариус на територията на държавата.
Според Виргиния Мичева така ще се спре фалшифицирането на протоколи, пълномощни и договори, с които се извършват измамите. Друга от мерките – производството по стабилизация, цели спасяването на малкия и среден бизнес от фалит, когато собственикът има затруднения.
Мерките са одобрени и от бизнеса, а промените в Търговския закон вече са готови и предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Comments

comments