149c17a3465738de5feeb8fdedcd2e57

Политици и граждани сведоха глава пред знамето и подвига на героите

Националното знаме се развя тържествено пред Паметника на незнайния воин в София. То беше издигнато на церемония по случай 138 години от Освобождението на България в присъствието на патриарха на Българската православна църква Неофит, президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министри и зам.-министри, депутати от всички парламентарни групи.
На площада бяха и председателят на БАН академик Стефан Воденичаров, посланици, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова и стотици граждани.
Те имаха достъп до церемонията, но задължително трябваше да преминат през метални рамки за проверка. Десетки столичани се събраха и на стълбите пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”.
Българският трибагреник беше издигнат под звуците на националния химн. След това президентът Росен Плевнелиев положи венец пред Паметника на незнайния воин и заедно с председателя на парламента Цецка Цачева, столичния кмет Йорданка Фандъкова и вицепремиера Томислав Дончев сведе глава в едноминутно мълчание в знак на почит пред героите, дали живота си за свободата на родината ни.
Държавният глава поздрави почетния караул с думите „Здравейте гвардейци! Поздравявам ви с националния празник на Република България”, а в отговор чу тържественото „Ура“!
Преди тържествената церемония в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”. българският патриарх Неофит възглави в съслужение със столично духовенство Заупокойната молитва за отдалите живота си за нашето освобождение
Стотици столичани изпълниха централните улици на София, а от много прозорци на институции и частни домове се развява трибагреникът на България.

Снимка: bnr.bg

Comments

comments