24 май

Празнуваме 24 май – Ден на българската просвета, култура и писменост

Днес България празнува 24 май – Ден на българската просвета, култура и писменост.
Празникът на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането. Той е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията, празникът 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето.За официален празник 24 май е обявен с решение на 9-то Народно събрание на 30 март 1990 г.

В София празничното общоградско шествие, организирано от Столичната община и Министерството на образованието и науката, тръгна със звуците на „Върви, народе възродени!“ от Археологическия музей и стигна до Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”.
Представителна част на гвардейците заедно със семинаристи бяха начело на многохилядното празничното шествие. Първите звуци на химна, посветен на Солунските братя, бяха посрещнато с бурни аплодисменти. Хората тръгнаха след хоругвите, носени от момчетата от Софийската семинария.
От 10 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи в чест на светите братя Кирил и Методий празничен молебен.
В 11 ч. Започна официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Тържествени слова произнесоха президентът на Република България Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.
След края на церемонията в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” за посетителите е отворена и Националната изложба „Благословен с мъдростта”, посветена на 1100-годишнина от кончината на Свети Климент Охридски.
В днешния празничен ден тържества ще има в повечето градове у нас. Хиляди ученици изпълняват химна на Свети Свети Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ по улиците и площадите в страната. Във Варна и тази година се организира ветроходният парад на буквите.

Comments

comments