kulata-234760-810x0

Превозвачите непреклонни за блокадата на Великден

Седмица преди Великденските празници, българските превозвачи остават твърди в намеренията си – на 29 април ще блокират всички контролно-пропускателни пунктове по българо-гръцката граница.Това е в отговор на гръцката 40-дневна блокада, която нанесе щети на икономиката ни за малко над 10 млн. евро.
Туроператорите нарекоха намерението „безумие“ и пресметнаха, че блокадата ще ги ощети между 80 и 100 милиона лева заради нереализирани или забавени пътувания.

Премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че е против блокадата и в началото на следващата седмица ще се срещне с превозвачите. Борисов много добре разбирал нашите шофьори, но бил длъжен да реагира на неевропейските им действия. Но само при условие, че гръцкият му колега Алексис Ципрас също положи усилия гръцките блокади да не се повтарят.
От Солун външният министър Даниел Митов заяви, че България и Гърция преговарят по конкретни текстове именно с тази цел – да се сложи край на периодичните затваряния на границата. Двете страни са се договорили да използват по-интензивно полицейско-митническия контактен център в Промахон.
Заместник-вътрешният министър Филип Гунев заяви, че се надява до пълна блокада да не се стигне и че двете страни ще работят по превантивни мерки именно в този център в Промахон.
Българските туристи, търговци, хотелиери, туроператори – тези ще са големите губещи от блокадата. 110 000 българи се очаква да пътуват в Гърция по Великденските и Гергьовденски празници, 80 000 гърци ще дойдат у нас. Вече има анулирани резервации в български хотели, а туроператорите търсят алтернативни маршрути през Македония.
Превозвачите ще блокират границата за по 16 ч. дневно напълно – за всякакво движение. 4 часа границата ще е блокирана, 1 час ще бъде отворена. От това ще пострадат и българските търговци, които са закупили и предплатили земеделска продукция от Гърция.
Превозвачите ще затворят границата от 29 април до 8 май. Изпратили са уведомления до институциите, но не искат разрешението на държавата за блокадата, но се извиняват на всички пътуващи.
Според юристите, блокадите няма да имат нужния ефект. Компенсации от Гърция нашите превозвачи трябва да търсят по съдебен път. Индивидуално.
Според юристи блокирането може да се атакува и по друг път – чрез текстове за хулиганство, неподчинение на органи на властта, ако Гранична полиция или МВР нареди на колите да се изтеглят, а те не се подчинят, нарушаване на обществения ред. Въпросът е какво ще направят институциите. И дали гръцките фермери наистина ще си вземат бележка след 10 години непрестанни блокади от тяхна страна.

Comments

comments