Пропуск в Агенцията по вписванията позволява онлайн кражба на фирма

Пропуски в нормативната уредба на Агенцията по вписванията позволяват срещу 50 лева да се открадне фирма, разказва пред Бтв „ужилен“ бизнесмен от Благоевград. През интернет му откраднали фирмата, а крадецът „напазарувал“ още 100 фирми.
След случилото се, мъжът блокирал банковите сметки, за да предотврати източването им и да се опита да запорира активите на компанията си.
Така блокирани остават над 100 000 лева, а Алексов се пита как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма.

Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек, не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло, разказа Алексов.
Той обясни, че действията стават през интернет, неговият подпис е прекопиран електронно, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи.
Икономическа полиция започна работа по сигнала. Открадналият онлайн формата Милен Маринов от Видин присвоил по същия начин още 119 фирми. Станал е собственик и на повече от 80 леки автомобила. Сред фирмите с дялово участие на мъжа от Видин има големи дружества – вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.

Comments

comments