TTIP Flashmob Germany

Протестен марш срещу ТТИП в Германия

Опонентите на предлаганото Трансатлантическо търговско споразумение се надяват десетки хиляди души да излязат по улиците на Германия днес, за да изразят протеста си срещу готвената сделка в навечерието на посещението на американския президент Барак Обама в страната, съобщава „Франс прес”.
Обама ще посети Хановер, където ще участва на откриването на изложение за индустриални технологии, а също така ще проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери.
Очаква се също американският президент да притисне евролидерите за финализиране на най-голямото в света търговско споразумение до края на годината.

В интервю за германския вестник „Билд” преди посещението Обама повтори позицията си, че сделката ще укрепи търговията и ще помогне за откриване на нови работни места в САЩ и ЕС.
Но Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) среща голяма опозиция в Европа, тъй като заплашва европейските стандарти на пазара на труда, екологията, а също така не е одобрявано, защото се смята, че преговорите не са прозрачни.
Коалиция от синдикати, природозащитници и организации в защита на потребителите ще се присъединят към цветен марш, на който активисти от антиглобализационната организация Attac обявиха, че ще облекат като „хипита” кукли на Меркел и Обама с банери „Свобода на любовта вместо свободна търговия”.
Срещата в Хановер идва преди 13-я кръг преговори за ТТИП, който започва в понеделник в Ню Йорк.
На подобен протест през октомври в Берлин се събраха 250 хиляди души. Скептицизмът в Германия продължава да расте. Икономическият министър Зигмар Габриел призна, че е „възможно ТТИП да се провали”. Само 17% от германците заявяват, че ще подкрепят такава сделка.

Comments

comments