655-402-liliana-pavlova

Пътищата в Северна България – приоритет на регионалното министерство, обяви Павлова

Пътищата в Северна България, най-вече в Северозападна България, са много лоши. До края на годината всички усилия на регионалното министерство ще бъдат насочени към ремонт на редица пътища в този регион.
Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНТ. Тя основно очерта плановете на министерството за ремонт на инфраструктурата в страната през следващите месеци.

Павлова каза, че 100 милиона лева ще бъдат отделени за ремонт на пътищата в Северозападна България и предимно обновяване на участъка Враца-Видин. Като критична точка в района тя посочи град Димово, тъй като през него минава целият международен трафик, а състоянието на пътя е „по-зле от лунен пейзаж“ заради смяна на водопроводи, която не е завършена. Тя обеща министерството да оправи главното направление Димово-Видин, включително ВиК частта.
Тя разкри още, че ще се ремонтира участъкът към Белоградчик и няколко други пътища в района, а също така ще бъдат извършени ремонтни дейности на пътя Враца- пещера Леденика и на прохода Петрохан.
Също европейски средства са отделени, по думите й, за ремонт на пътищата Плевен-Ловеч, Габрово-Севлиево, няколко пътища в област Велико Търново, Русе-Бяла, в района на Разград, Исперих, Добрич-Варна, като фокусът ще е Северна България.
Павлова разкри още, че са запланувани ремонтни дейности и в Централна България, предимно оправяне на „ужасяващия“ път Стара Загора-Раднево, както и отделяне на 24 милиона лева за участъка с „висока концентрация на ПТП“ Пловдив-Асеновград.
Министърът изрази надежда с тези отделени 100 милиона лева ремонтите да започнат веднага и до края на годината да бъдат завършени.
От края на месеца пък, както стана ясно от думите й, започва работа по критичната инфраструктура – виадуктите и тунелите на „Хемус“ в отсечката на прохода Витиня.
Освен проблемите с пътищата, Павлова коментира и ситуацията с язовирите. Тя увери, че няма риск в нито едно населено място да прелеят язовири.
Няма риск нито едно населено място да бъде залято. Ситуацията във Врачански регион вече е овладяна и се прави контролирано изпускане, успокои тя.
По отношение на прелелия язовир „Рогозен – 1” министърът изтъкна, че не са спазени изискванията за изпускане на язовира, което е свързано с човешки фактори, въпреки проливните дъждове.
Според нея от проверените 1 500 язовира в страната едва 50 имат препоръки за източване. Тя успокои, че стратегическите язовири са в добро състояние.

Comments

comments