rumqna-bychvarova-trqbva-da-se-napravqt-kompromisi-262760.jpg

Румяна Бъчварова оглави МВР

Със 139 гласа „за“, 68 против и 1 въздържал се парламентът прие предложението на премиера Бойко Борисов за промяна в състава на правителството и смяна на вътрешния министър. Повод за това стана оставката на вътрешния министър Веселин Вучков миналата седмица. На негово място премиерът предложи Румяна Бъчварова, която досега отговаряше за коалиционната политика и държавната администрация. „Няма нищо мистериозно и драматично в оставката на Веселин Вучков. Тя е била породена от противоречие с Бойко Борисов по повод професионалната съдба на главния секретар на МВР и съдбата на реформата в сектора.“
Това заяви самият Вучков от трибуната на парламента по време на дебатите около неговата оставка. Той изрази надежда, че с назначаването на Румяна Бъчварова реформите в МВР ще продължат. „Приех тази номинация, защото знам, че политиките на ГЕРБ са много добре разработени и обмислени.“, заяви от парламентарната трибуна Румяна Бъчварова. Битовата престъпност, организираната престъпност и миграционната вълна тя посочи като свои приоритети. „Аз ще работя за интересите на държавата“, допълни Бъчварова. От опозицията в лицето на БСП поискаха да знаят кой наистина ще ръководи МВР и заявиха, че са против номинацията на Бъчварова. От АБВ изразиха оптимизъм по повод на предложената от премиера кандидатура, както и надежда, че Бъчварова ще прояви необходимата твърдост и последователност в управлението на ведомството. Парламентарна група „Български демократичен център“ ще подкрепи Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Това каза депутатът от групата Росен Петров по време на дебатите. Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов напомни в декларация за атентата, извършен на гара Буново преди 30 години. След изказването му депутатите на ДПС напуснаха парламентарната зала, но се върнаха за гласуването на новия вътрешен министър.
Заседанието продължи с предложението на Бойко Борисов за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на КТБ в периода 2009 – 2014 г. Премиерът призова към единодушие и създаване на общ фронт по казуса КТБ.

Снимка: www.novini.bg

Comments

comments