Столтенберг: НАТО не иска повторение на Студената война, а диалог с Русия

НАТО не иска повторение на Студената война и ще се стреми към конструктивен диалог с Русия, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг преди откриването на двудневната среща на върха във Варшава, предаде Ройтерс. Изявлението му е в отговор на възраженията на Москва срещу разполагането на четири батальона на ротационен принцип в Полша, Литва, Латвия и Естония. Ще продължаваме да се стремим към конструктивен и съдържателен диалог с Русия, добави Столтенберг. Генералният секретар изрази увереност, че британският вот за Брекзит няма да отслаби връзките на европейските членове на НАТО със САЩ и че Лондон ще остане силен и ангажиран член на западния военен алианс.
На ключовата среща на върха на НАТО във Варшава се очаква да бъде обявено усилване на Източния фланг на Алианса, съобщи БНР. Във форума участват над 60 делегации – представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на ЕС, ООН, Световната банка. Четири многонационални батальона до 1000 души в Полша и Балтийските републики ще бъдат одобрени на срещата. За Черноморието – бригада в Румъния, също ще бъде одобрена. За нея България каза, че е готова да прати до 400 войници. Те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип. България вече подчерта, че участието в Черно море с кораби няма да бъде по-различно от досега провежданите в рамките на НАТО. Очаква се след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО–Русия. Разговорите минават през темата за въздушната безопасност над Балтийско море. Руският президент Владимир Путин каза също, че ако Финландия стане членка на НАТО, Русия може да придвижи войските си по-близо до финландската граница. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг уверява, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО. Очаква се във Варшава председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да подпишат документ за по-тясно сътрудничество с НАТО. Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан. БТА информира, че сред основните теми ще бъде също борбата със заплахите в киберпространството и реакцията на нови предизвикателства като хибридните и терористичните заплахи. Акцент ще е и подкрепата за партньорите на Алианса – Украйна, Грузия, Молдова. Очаква се да бъде утвърден Пакетът за всеобхватно подпомагане на Украйна. Ще бъде обсъдено и продължаването на мисията на пакта в Афганистан след 2016 г. и финансовата подкрепа за афганистанските сили за сигурност до 2020 година.
В българската делегация, която се води от президента, са включени министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, постоянният представител на Република България в НАТО Иван Найденов, началникът на отбраната Константин Попов и други.

Comments

comments